Mity dotyczące żywienia krytycznie chorych w świetle aktualnych zaleceń

Wprowadzenie

Niedożywienie stanowi istotny czynnik pogarszający rokowanie pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Przyczynia się do zwiększonego ryzyka infekcji, powstawania odleżyn, utraty masy mięśniowej i sprawności fizycznej, a także wydłużenia czasu hospitalizacji. W konsekwencji prowadzi do wzrostu chorobowości, śmiertelności oraz wyższych kosztów leczenia.

Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (ASPEN, American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w 2021 roku oraz Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN, European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) w 2023 roku opublikowały zaktualizowane wytyczne dotyczące żywienia dorosłych pacjentów krytycznie chorych. 

Pomimo dostępnych zaleceń, nadal funkcjonuje wiele błędnych przekonań, które utrudniają wdrożenie optymalnego postępowania żywieniowego, co skutkuje jatrogennym niedożywieniem.

Dostęp tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ekspercie! Zaloguj się lub załóż konto i ciesz się dostępem do wszystkich artykułów.

Logowanie

Czytaj także:

Przejdź do treści